Förstasida Information sitemap Länkar Reklam Kontakta

 

Jul i Sverige

Jultiden
 
 
Julmat
Julmat
Julkakor
Julkonfekt

 

Dekoration
Clipart jul
Juletiketter
Jul gif
Julgransbelysning
Julbock
Julbocken i Gävle
Julkrans
Julljus
Julstjärna

 

 

Partners
Haderkunder
Traditions for christmas
Decorations for christmas
 

 

 

 

 

Julbocken i Gävle

Gävles största kändis är julbocken i Gävle, den byggs upp varje år, och bränns oftast även ner varje år. Men det senaste året har något hänt med julbocken i Gävle, den har nämligen inte brunnit ner. Anledningen är att julbocken i Gävle har fått en ny kostym impregnerad i flamskyddsmedel. Här följer lite historia om Gävles största kändis.

1966 börjar julbocken i Gävle sina dagar, efter Stig Galvén kom på idén att en enorm halmbock skulle ställas på torget. Den 1 december uppfördes den 13 meter höga, 7 meter långa bocken. På nyårsnatten brändes bocken ned. Följande två år klarade sig Gävles storkändis men 1969 och -70 brann bocken ner igen. 1971 hade man tröttnat på skadegörelsen och Vasaskolan satte upp en liten bock istället. Även denna slogs sönder.
Från 1972 fram till 1980 blev bocken saboterad, ömsom vid brand, ömsom vid andra på andra sätt. Men 1981 klarade bocken ännu ett år som oskadd. Mellan 1982 och 1987 fortsätter bocken att bli förstörd samtidigt som den tas upp i Guiness rekordbok. 1988 ett av åren bocken klarade sig blev den ett spelobjekt i engelska oddslistor. Fortfarande är det så att det är stor förväntan om bocken klarar sig eller inte, och om den gör det beror det ofta på frivilliga vakter, eller webbkameror som håller koll.

 

 

 

 

Underhållning

Julkalendern
Adventskalender
Julringsignaler
Jultävling
Nyttigt
Hur länge till jul?
 
 
Allt om julen:
 
Julgran
Julsånger
Jultomten
Lucia
Julklappar
Julklappstips
Julbilder
Juldekorationer
Julklapp
Jultraditioner
Julkort
Julsagor
Julberättelser

 

Anmäl dig vårt nyhetsbrev och få bra erbjudanden och information om julen i Sverige. Inget spam!

 

Jul© 2000-2006 Jul i Sverige
Julen 2006